Site Loader

KÜLFÖLDI NYELVTANULÁSI PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ

 1. KI JELENTKEZHET A PROGRAMRA?

Az ebben a tanévben 9. és 11. osztályos gimnáziumi tanulók, valamint a 9., 11. és 12. osztályos technikumi tanulók jogosultak alanyi jogon részt venni pályázat útján. Mindenkinek pályázatot kell majd benyújtania, de minden érvényesen beadott pályázatot támogatni fognak.

 1. MELY NYELVEK VÁLASZTHATÓK? MILYEN ORSZÁGOKBA LEHET UTAZNI?

angol

Egyesült Királyság (Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország)

Írország

Málta

német

Ausztria

Németország

 1. HOGYAN VÁLASSZAK NYELVET?

A tanuló nem köteles az elsőként tanult idegen nyelvet választani, tehát azt, amelyet általános iskolában kezdett el tanulni, azonban legalább a pályázat évében (a 9. vagy a 11. osztályban) már tanulnia kell tantervi keretek közt a választott nyelvet.

 1. Miért ajánlott részt venni a programban?

A program rendkívül hasznos lehetőséget fog jelenteni minden résztvevő diákunknak, hogy az utazás során megismerkedhessen a célország mindennapjaival, ahol anyanyelvi környezetben tudja majd gyakorolni az iskolában is tanult idegen nyelvet. A programra iskolánk kísérőtanárokat biztosít. A célországban minősített nyelviskolák fognak az egész napra szóló nyelvi, kulturális és sportprogramot biztosítani.

 1. MILYEN MÓDON LEHET RÉSZTVENNI A PROGRAMBAN?

A célországokban történő nyelvtanulás két formában valósulhat meg:

egyéni utazás

csoportos utazás

·       a diák egyénileg meghatározhatja, hogy mikor és hova szeretne utazni;

·       több önállóság, talpraesettség;

·       motiváció esetén várhatóan több lehetőség a célnyelv gyakorlására, új barátságok kötésére;

·       reptéri transzfer: az országba érkezéstől fogva segítség a fogadó nyelviskolától

·       nem kell foglalkozni a nyelviskola kiválasztásával (iskolánk végzi) és az utazás megszervezésével (a Tankerület rendeli meg);

·       motiváció esetén számos lehetőség a célnyelv gyakorlására, új barátságok kötésére;

·       nem osztálykirándulás, hiszen a nyelviskolában szintfelmért csoportokban nemzetközi csoportokban folyik majd az oktatás;

·       az iskola kísérőtanárt biztosít

 

 1. MILYEN NYELVISKOLÁK VESZNEK RÉSZT A PROGRAMBAN?

Nyelviskolát kizárólag a Tempus Közalapítvány listájáról lehet majd választani. Ezek mindegyike megfelel az adott országban elfogadott, a nyelviskolák számára szabott minősítési követelményeknek.  
A nyelvtanfolyamok kéthetes időtartamban, minimum heti 20 nyelvórával valósulnak meg. A tanulók a nyelvórákon kívül egyéb kulturális, szabadidős programok keretében is lehetőséget kapnak a nyelvtanulásra, illetve a célnyelvi ország kultúrájának, szokásainak megismerésére. Az elszállásolás családoknál vagy kortársakkal együtt kollégiumban történik, ami újabb lehetőséget teremt a nyelv elsajátítására. A nyelviskolák az újrakezdőtől a felsőfokú szintig ajánlanak tanfolyamokat. A szintfelmérést a fogadó nyelviskola végzi, tehát az a cél, hogy mindenki a megfelelő nyelvi szinten, lehetőség szerint sokszínű, soknemzetiségű csoportban tanulja az idegen nyelvet.

 1. FINANSZÍROZÁSI TUDNIVALÓK

A Külföldi Nyelvtanulási Program a célországokban való nyelvtanulásra teljes körű támogatást nyújt, tehát fedezi a külföldi nyelvtanfolyam díját, a kiutazás költségeit, a külföldi szállást és ellátást, a célországon belüli, a nyelvtanfolyamon való részvételhez szükséges utazási költségeket, így várhatóan zsebpénzt is biztosít a pályázat. A tanulók a támogatást még a tervezett kiutazás előtt megkapják, így önerő, előfinanszírozás nem szükséges. Iskolai szervezés esetén a nyelviskolai jelentkezést az iskola intézi és a tankerület szervezi meg az utazást.

 1. Hogyan befolyásolja a Brexit az utazást?

Nagy-Britanniába csak érvényes útlevéllel lehetséges beutazni.

 1. Hogyan befolyásolja a koronavírus az utazást?

Oltások: a jelenlegi beutazási feltételekből kell kiindulnunk, a következő hónapokban (a pályázat beadási szakaszában) ezzel kapcsolatban nem számítunk enyhítésre. Az országonkénti szabályokat itt találja:  https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

 1. Mit vegyek figyelembe a család nyári programjának szervezésénél?

Várhatóan még télen megtudjuk, hogy pontosan milyen időpontban induló nyelviskolai csoportokra tudjuk a diákokat jelentkeztetni. Az utazás szervezése csak a pályázat megnyerését követően indulhat el, tehát leghamarabb tavasszal. Amennyiben valaki visszamondja az iskolai szervezésű csoportban való részvételét, az egész csoport utazását fogja veszélyeztetni, ezért kérjük, hogy minden jelentkező nagyon alaposan gondolja át, hogy rá fog-e érni 2022 nyarán 2 hét külföldi utazásra.

Információk az iskolai jelentkezéssel kapcsolatban:

 • A jelentkezés előkészítéséhez minden kért információra szükségünk van!
 • Törekedni fogunk arra, hogy minden jelentkezőnek biztosíthassuk az iskolai szervezést, de…
  • az igényfelmérés során jelentkezők előnyt fognak élvezni a csoportok kialakításánál a csak utólag jelentkezőkkel szemben, hiszen a jelenlegi körben nem jelentkezőkkel nem tudunk kalkulálni.
  • kísérőtanári erőforrásaink végesek, a pontos pályázati kiírás függvénye, hogy mennyi csoportot lesz kapacitásunk indítani
  • az iskola és a fenntartó is eldöntheti, hogy végül pontosan kiknek vállalja a szervezést.
 • Mi azon leszünk, hogy mindenki az igényeinek megfelelő helyre tudjon eljutni, azonban tekintettel az országosan 140.000 jogosult diákra, a legnagyobb rugalmasságot kell kérnünk a tanulóinktól, legyen szó országról, városról, nyelviskoláról vagy időpontról. Időpont tekintetében főként július-augusztusra lehet számítani.

Az igényfelmérés során többek között az alábbi kérdésekre kell válaszolni:

 • tanuló személyes adatai
 • gondviselő adatai
 • tanult idegen nyelv(ek)
 • oltottság

Hogyan tartja az iskola a kapcsolatot a szülőkkel és a diákokkal?

 • Az iskola honlapjának nyitóoldalán elhelyezett Külföldi Nyelvtanulási Program cikkben mindig a legfrissebb információkat fogjuk elhelyezni: sylvester.hu

Kérdésem van. Kitől kaphatok bővebb információt?

 • A program hivatalos weboldalán naprakész információkat olvashatnak http://www.knyp.hu
 • Iskolai koordinátor:
  Jekliné Pintér Zsuzsanna pinter021@gmail.com
  Körözsi Barnabás korozsi.barnabas@gmail.com
Igényfelmérő lap letöltése: KNYP_tájékoztató2021_22

Post Author: sylvester