Kevés embernek jut eszébe televíziózás, számítógép használat, telefonálás közben a félvezető kifejezés, pedig valamennyi eszköz nemcsak tartalmaz félvezető anyagokat, hanem elképzelhetetlen lenne működésük ezek nélkül az anyagok és a belőlük készített áramköri elemek nélkül. Néhány példa a félvezetők felhasználására: Ilyen félvezetőeszköz-sűrítmény az integrált áramkör; a mai számítógépek mikroprocesszorai több millió tranzisztort tartalmaznak; a LED tv-k képernyőjének hátulról történő megvilágításához fénykibocsátó diódákat használnak. Pl. a Philips gyár olyan képernyőket készít, amelyeknek 10 sorában és 16 oszlopában, azaz 160 világítási szegmensbe rendezte el a LED-eket. Minden szegmens 9 darab LED-et tartalmaz. Ezek a televíziók akár 40%-os energia-megtakarításra is képesek. Egy másik rendkívül fontos területe a félvezetők használatának a napelemek készítése. A napelemek a Nap által kisugárzott energiát alakítják elektromos árammá. Jelenleg a leghatékonyabb napelemek hatásfoka ~18% körüli, de ez még sokat fog javulni.  

Gócz Éva fizikatanár

Egy másik rendkívül fontos területe a félvezetők használatának a napelemek készítése. A napelemek a Nap által kisugárzott energiát alakítják elektromos árammá. Jelenleg a leghatékonyabb napelemek hatásfoka ~18% körüli, de ez még sokat fog javulni. Már kifejlesztették a laboratóriumi körülmények között ~40% körüli hatásfokkal működő napelemet is. A napelem működése a LED elvi működésének fordítottja.

Ha a legújabb kort, amelyben élünk, a történelmi korokhoz hasonlóan szeretnénk elnevezni, a legtalálóbb név a LED-korszak lenne.

A LED-korszak nevű Sylvester-forgón a LED-ekkel ismerkedünk, azokkal végzünk kísérleteket a www.felvezetok.hu honlapon található kísérletek, animációk, magyarázatok segítségével.