Site Loader

Kedves Diákok!

Egy merőben szokatlan és új helyzetbe kerültünk mindannyian – az életünk eddig megszokott kereteiből kell kilépnünk egy olyan világba, ami tele van újdonsággal, kérdéssel és talán bizonytalansággal, nehézséggel is. Egyik napról a másikra átmenetileg megszűnt a napok biztos rutinját adó struktúra; nincsen iskolába járás, nincsen hajnali kelés, futás a busz vagy a vonat után, sorbanállás a büfében, nagy nevetgélések a folyosón, ping-pongozás az aulában, vagy éppen a korlátra támaszkodva egymásnak bizalmasan elsuttogott történetfoszlányok. Elmaradnak az örömteli vagy éppen bosszúságot okozó találkozások, mert március 16-től Magyarországon hivatalosan bezárják az iskolákat. Sokan talán örültök és fellélegeztek, „végre egy kis pihenés”-gondoljátok, vannak, akik izgalmas kalandnak fogják fel az előttünk-előttetek álló időszakot, másokban talán a szorongás és a félelem erősödik fel az ismeretlen és kiszámíthatatlan jövő hatására – akárhogy is, új időszámítás kezdődik 2020. március 16-tól.

Az előttünk álló időszakhoz szeretnék kapaszkodót és segítséget nyújtani Nektek, erről szóló cikk-sorozatomat az iskola FB-oldalán olvashatjátok.

Lássunk néhány praktikus információt, tennivalót és tanácsot, melyek megkönnyíthetik az alkalmazkodást az előttünk álló hetek változásaihoz, kihívásaihoz:

  1. „Tényleg otthon kell maradnom a négy fal között és senkivel sem találkozhatom? Nemár! Minek, ha teljesen egészségesnek érzem magam és nincsenek tüneteim?”

A koronavírus egy hagyományos, szezonális influenzához képest jóval fertőzőbb, már a TÜNETMENTES FÁZISBAN is erősen ragályos vírus. Az egyetlen hatékony mód, amivel csökkenthetjük a fertőzés továbbadását ill. amivel növelhetjük saját magunk és a velünk élők biztonságát, az az, ha minimálisra csökkentjük a másokkal való találkozások számát! Természetesen akikkel egy háztartásban éltek, azokkal napi szinten érintkeztek, ám fontos, hogy ezt a kört ne bővítsétek, azaz a szűk családtagjaitokon kívül mással NE TALÁLKOZZATOK! Ebben a mostani időszakban ne szervezzetek baráti találkozókat sem nyitott, sem zárt térben, se három, se tizenhárom főnek, ne tartsatok házibulikat, de még a közös tanulást is kivételesen mellőzzétek! 🙂 Tudom, hogy ez piszok nehéz, hiszen legtöbbünknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt az emberi kapcsolatok, barátságok, szerelmek, találkozások jelentik az élet sava-borsát. Ám ahhoz, hogy minél előbb visszaálljon az életünk a megszokott kerékvágásba, önfegyelemre van szükségünk, nem is kevésre. Arra, hogy betartsuk a korlátozásokat, és a lehető legkevesebb alkalommal kerüljünk kontaktusba a többi emberrel.

  1. „Miért van szükség erre a nagy cécóra, karanténra meg ilyesmire, amikor a koronavírus ránk fiatalokra alig jelent nagyobb veszélyt, mint egy sima influenza. Ha megkapom, legfeljebb túlleszek rajta, és megvan a védettségem!”

 

Valóban, hála Istennek nem a ti korosztályotok van kitéve a legnagyobb veszélynek, hanem az idősebb generáció, közülük is főként azok, akik már valamilyen alapbetegségben szenvednek. Ez egy világjárvány, ezt bizonyára Ti is tudjátok, most már nem az a kérdés, hogy el tudjuk-e kerülni, hogy az országunkat is elkerülje ez a nyavalya, hanem az, hogy sikerül-e annyira lelassítani a járvány terjedését, hogy az egészségügyi rendszerünk bírja kapacitással!? A súlyos állapotú fertőzöttek kórházi ápolásra szorulnak, nem ritkán intenzív osztályos ellátásra, aminek a kapacitása véges. Hiába tarol a koronavírus, közben az élet nem áll meg – azaz lesznek balesetek, sürgős műtétek stb., tehát extra nagy teher hárul az egészségügyi ellátásra. És itt jöttök a képbe Ti! Ha Ti otthon maradtok, kerülitek a találkozásokat, nem kóricáltok a városban, nem tömegközlekedtek, nem mentek plázázni stb., máris hatalmas dolgot tettetek mindannyiunkért – lassítjátok a járvány terjedését!

  1. „Okés, nem megyek suliba, nem találkozom a haverjaimmal, de valamit ennünk kell! Ne menjek el bevásárolni?”

Természetesen enni muszáj, azonban nem mindegy, hogy mennyire vagyunk ebben tervszerűek. Érdemes átgondolni, hogy a fentiek figyelembevételével hogyan csökkenthetjük minimálisra az emberi találkozásokat. Tehát tervezzétek meg előre a heti menüt közösen a családoddal, a nagybevásárlást lehetőleg egy fő intézze, lehetőleg olyan mennyiségű élelmiszer megvásárlásával, mely lehetővé teszi, hogy maximum heti egyszer kelljen csak elmenni a boltba. Lehet kérni házhozszállítást, ám arra érdemes felkészülni, hogy ezekre a szolgáltatásokra most többet kell várni. Aki boltba megy, tartson a többi vásárlótól minél nagyobb távolságot, hazaérkezéskor ne maradjon el az alapos kézmosás és szükség esetén ezt követően a kézfertőtlenítés. Érdemes a kint viselt ruhát lecserélni, és a csapok-kilincsek-ajtók-kapcsolók-csengő-liftgomb-telefon stb. fertőtlenítésére kiemelt figyelmet fordítani!

 

  1. „Elég jó bulinak tűnik, hogy nem lesz suli, végre!!! De ha nem mehetek iskolába, nem találkozhatok a barátaimmal, nem mehetek edzésre és a többi különórámat és programomat is le kell mondanom, akkor én tuti begolyózok!”

Valóban, az online és otthoni tanulásra való átálláson kívül ez tűnik a legdrámaibb változásnak. A fentiekből már kiderült, hogy miért is van erre szükség – nem csupán a magunk, hanem mindannyiunk védelme érdekében, hogy ezáltal lelassítsuk a járvány terjedésének sebességét. Ha tudjuk és értjük, hogy miért van szükség erre a drasztikus változásra és változtatásra, az már fél siker, azonban attól még ez nehéz, és ezzel meg kell küzdenünk. 🙁 A legfontosabb, hogy noha iskolába most nem kell járnotok, tanulni, haladni a tananyaggal azonban igen, hiszen mindannyian egy érvényes félévet szeretnénk teljesíteni; Ti is – és mi is. Azt javasoljuk, hogy egy fix napirendet vezessetek be otthon, amihez tartjátok magatokat. Ehhez van is egy konkrét ajánlásunk, ezt érdemes a szüleitekkel, testvéreitekkel is átbeszélni, és közösen magatokra szabni, majd ezt a napirendet az otthonotok egy jól látható helyén kitenni. Fontos, hogy a tanuláson kívül  – de ne annak a kárára – jusson idő levegőzésre, pihenésre, sportolásra, és a barátaitokkal, ismerőseitekkel való online kapcsolattatásra is!

Ez az egész egy hosszútávfutás, olyan rendszert kell kialakítani, ami hetekig tartható!

Hamarosan jövök egy újabb bejegyzéssel, további ötletekkel, hogy hogyan lehet értelmessé tenni az otthon töltött napokat, és ha nagyon elkeserednétek, mihez kezdjetek! Ha bármi kérdésetek, javaslatotok van, írjatok!

Az iskolabezárások miatt az iskolapszichológusi ellátásban is természetesen változás lesz, jelen helyzetben bizonytalan ideig a személyes konzultációra nem lesz lehetőség. Néhány napon belül jelentkezem a fejleményekkel. Sürgős esetben addig is a sylvester.iskolapszichologus@gmail.com e-mail címen tudtok megkeresni.

Minden jót Nektek!

Gatter Zsófia

Post Author: sylvester