Tevékenységek

Iskolapszichológusi munkám a gyermek-szülő-pedagógus hármas szoros együttműködésével valósul meg. Tevékenységem fókuszában leginkább egyéni és csoportos foglalkozások állnak, ezek keretén belül a diákok számára nyújtok pszichológiai támogatást, a szülőket és pedagógusokat pedig konzultációval segítem. Témák, amikben segíthetek a diákok számára: ha úgy érzik, hogy a lelki problémájuk megoldásához külső segítségre van szükségük, tanulási-, beilleszkedési-, érzelmi- és stresszkezelési nehézségekben, pályaorientációs és önismereti kérdésekben, illetve kortárs vagy egyéb kapcsolati problémákban. Csoportos foglalkozásokat elsősorban osztályfőnöki órák keretén belül tartok, ezek fókuszában leginkább a stresszkezelés, a relaxáció és egyéb mentálhigiénés és pszichoedukációs témák állnak.

Fontos, hogy az iskolapszichológus felkeresése önkéntes és nem jár elköteleződéssel. 

 

Berta Krisztina iskolapszichológus

Személyes konzultációra előzetes időpont-egyeztetés után van lehetőség, melyet az alábbi elérhetőségen keresztül: bertakrisztina@sylvester.hu vagy személyesen tehetnek meg az iskolában.
Az iskolában személyesen elérhető vagyok: kedden és pénteken 9:00 és 14:00 óra között.

Tevékenységek

Iskolapszichológusi munkám célja az iskola nevelő-oktató munkájának segítése és a gyermekek, fiatalok személyiségfejlődésének támogatása, valamint a felmerülő egyéni vagy csoportos szintű nehézségek megoldása. A munkám sokrétű: szoros munkakapcsolatban állok az intézmény vezetőségével, a pedagógus kollégákkal, a gimnáziumban működő fejlesztő team tagjaival, valamint a hozzám forduló diákok szüleivel, családjával. Leggyakrabban egyéni konzultációkat és csoport-, illetve osztályfoglalkozásokat tartok.

Tanácsadásra, konzultációra pedagógusok, szülők és diákok egyaránt bejelentkezhetnek hozzám. A pszichológusi konzultáció, tanácsadás nem jelent pszichoterápiát, azonban néhány találkozás komoly változásokat indíthat el. Amennyiben az iskolapszichológusi kereteken túlmutató problémák merülnek fel, segítem a tanulók intézményen kívüli ellátásának megszervezését (pedagógiai szakszolgálat, pszichoterápiás rendelők, pszichiátria, kamaszambulancia, krízisambulancia stb.).

Fontos tudnivaló!

Az iskolapszichológust köti a titoktartás kötelezettsége, a vele való találkozás önkéntességen alapul, 18 év alatt szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges. A találkozások száma a problémától függ, néhány alkalomtól a rendszeres találkozóig terjedhet közös megállapodás alapján.

Gatter Zsófia iskolapszichológus

Gatter Zsófia vagyok, a gimnázium iskolapszichológusa. 2006-ban szereztem pszichológusi és tanári diplomát az ELTE pszichológia szakán, és 2017 óta dolgozom a Sylvesterben.

Elérhetőség, időpont-egyeztetés:

sylvester.iskolapszichologus@gmail.com

Az iskolai telefonszámon: +36(1)363-2612

(Ha nem érne el, a neve és telefonszáma meghagyása esetén visszahívom.)

Elérhető vagyok az iskolában:

hétfőn, szerdán és csütörtökön 9:00-14:00 óra között

Szülői konzultáció előzetes egyeztetés alapján hétfőn, szerdán, illetve csütörtöki napokon lehetséges. (Egy beszélgetés körülbelül 45 perces.)

Szülőként megkereshet gyermekével kapcsolatos kérdéseivel, illetve bármilyen nehezen kezelhető élethelyzet esetén, ami érinti a családot.

 

Szülőknek

Szülőként megkereshet gyermekével kapcsolatos kérdéseivel, illetve bármilyen nehezen kezelhető élethelyzet esetén, ami érinti a családot.

Leggyakoribb kérdések: tanulás, beilleszkedési nehézségek, érzelmi elakadások (gyász, krízis), kapcsolatokban jelentkező problémák, pályaválasztási nehézségek.

Fontos tudni, hogy az iskolapszichológus nem „javítja meg” gombnyomásra a diákokat, mivel bizonyos helyzetek több év alatt alakultak ki, ezért a változást sem pár foglalkozás után érjük el. A pszichológus feladata a változást kísérni és támogatni, ami időt igénylő, fokozatos folyamat.

Igény esetén támogató szülőcsoport szervezése is lehetséges az iskola keretein belül.

Diákoknak

Ha úgy érzed, hogy van olyan kérdés, téma, amit szívesen megosztanál valakivel, esetleg nagyon nyomaszt, vagy választ keresel rá, fordulj hozzám bizalommal! Ha szívesen beszélgetnél velem, jelezd az osztályfőnöködnek, vagy keress meg a pszichológusi szobámban (fsz. 16.) vagy a tanáriban, szólíts meg az iskola folyosóján, és egyeztetünk egy időpontot!

Néhány gyakori kérdés, amivel szoktak hozzám fordulni:

  • Tanulással, pályaválasztással kapcsolatos dilemmák

  • Beilleszkedési nehézség

  • Családi, baráti, párkapcsolati gondok, konfliktusok

  • Szorongás, félelmek, önértékelési gondok

  • Krízishelyzet

  • Testi tünetek, melyeknek nincsen egyértelmű orvosi háttere

  • A kamaszkort kísérő fontos önismereti kérdések

  • Életvezetési nehézségek

Mire jó, és mire nem jó az iskolapszichológus?

Az iskolapszichológus, mint az „iskola vitaminja”, megelőzi a lehetséges problémákat, és segít a tanároknak a már kialakult problémák kezelésében.

Az iskolapszichológus nem „javítja meg” gombnyomásra a diákokat, mivel bizonyos helyzetek több év alatt alakultak ki, ezért a változást sem pár foglalkozás után érjük el. A pszichológus feladata a változást kísérni és támogatni, ami időt igénylő, fokozatos folyamat. A változás elérésében elengedhetetlen a diákokkal, a szülőkkel és a pedagógusokkal való szoros együttműködés.

Az alábbi két cikk bővebb áttekintést ad az iskolapszichológus szerepéről:

Pszichológus az iskolában, illetve Mire nem jó a pszichológus az iskolában.

Mivel foglalkozom a Sylvesterben mint iskolapszichológus? – Egyéni, és csoportos foglalkozás a diákokkal – Prevenciós programok előkészítése, és tartása az osztályfőnökökkel – Konzultáció a pedagógusokkal, és az iskola vezetésével – Szülői konzultációk tartása