1.

A Special Olympics International (SOI), az értelmileg sérült emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washington DC-ben. 1998-ig több mint 140 ország nyert felvételt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. Napjainkra már több mint 20 sportágban mérhetik össze erejüket a fogyatékos sportolók.

A Speciális Olimpia mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi sérült emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban.

Az SO filozófiája A Speciális Olimpia alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy az értelmi sérült emberek is képesek – megfelelő segítséggel – tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket – a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is.

A mozgalom filozófiája a sérült ember saját erőfeszítésére, aktivitására épít. Különleges szabályrendszerével (divízió elmélet) megteremti – az állapotuknak megfelelő körülmények között – a siker és győzelem esélyét. A versenyek lebonyolításában a gyógypedagógia, a sport és a sportszervezés szakemberei egyaránt jelen vannak. Szülők és önkéntesek bevonásával olyan légkör teremthető meg, amely nélkül a sport és a Speciális Olimpia mozgalma nem létezne.

Az SO sportolóinak hivatalos esküszövege, az eredeti angol nyelven:

“Let me win; but if I cannot win, let me be brave in the attempt.”

A magyar Speciális Olimpia a következő fordításban használja:

“Engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!”

Az esküt először Eunice Kennedy Shriver mondta el 1968-ban, az első Nemzetközi Speciális Olimpia Játékokon, Chicagóban. Az ezt követő játékokon pedig a sportolók tettek fogadalmat ezzel a gondolattal.

2.

A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség (MSOSZ)1989. óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmileg sérült, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés-, és versenyprogramját. 12 éves működésük során a területi versenyektől, a téli- és nyári sportok világjátékaira való felkészülésig számos egyéb rendezvényt szerveztünk. Rendszeresen tartunk edzőképző szemináriumokat, képviselőink részt vesznek a nemzetközi továbbképzéseken és mindent meg teszünk azért, hogy mozgalmunk a széles magyar közvélemény számára is minél ismertebb legyen.

3.

A Sylvester János Református Gimnázium és Szakgimnáziumban 2014 márciusában indultak a Hársfa Egyesülettel közösen a középiskolás diákokkal integrált kézilabda edzések azzal a céllal, hogy az értelmi fogyatékos emberek szeretete és kedvessége által a serdülő korosztály és kiemelten az ASD-vel élő fiatalok empatikus készsége, szociális készsége, kommunikációja, mozgáskoordinációja fejlődésnek induljon, amikor partner játékosként részt vesznek edzéseken és versenyhelyzetekben is.

A gondolat szellemi támasza Hajnal József kézilabda edző volt, aki NB I. utánpótlás és válogatott edzőként segítette a tordasi Speciális Olimpia kézilabda versenyek lebonyolítását, létrejöttét.

2018. október 12. Speciális Olimpia budapesti verseny eredményhirdetése, FTC-Építők csarnok