Hagyományos vízitáborozás egy kis csavarral a Sylvester János Gimnázium tanulói részére

 

Időpont: 2024. július 08-től (hétfő) – július 14-ig (vasárnap)

Útvonal: Békés – Köröstarcsa – Gyomaendrőd –– Szarvas

Túránk első napján megérkezünk Békésre, az Üdülőközpontba, ahol az elkövetkezendő két napban táborozunk. Innen indulva kerékpáron, helyi túravezető irányításával a Körösök mentén csillagtúrázva fedezhetjük fel a környéket.
A harmadik naptól túrakenukban evezve folytatjuk kalandos utunkat lefelé a Kettős, majd Hármas-Körösön egészen Köröstarcsáig. Útközben pihenőt tartunk a Bodoki Károly Vízügyi Múzeumnál, valamint a Kereki-hídnál, ahol a Petőfi Emlékhelyet találjuk. Szállásunk az igen hangulatos Köröstarcsai Kishajókikötőben telepített sátortáborban lesz, ahol egy éjszakát tölt el a csapat. A jól felszerelt táborhelyen a fakultatív programok mellett lehetőség van focizni, röpizni és tollasozni is.

Negyedik napunkon a reggeli és pakolás után Köröstarcsáról Gyomaendrődig kenuzunk. Útközben pihenőt tartunk a Kettős és a Sebes-Körösök összefolyásánál. A folyót ettől a ponttól Hármas-Körösnek hívják, ez a terület már a Körös-Maros Nemzeti Park része. Továbbevezve a folyón haladunk úticélunk felé, megállunk a Félhalmi-holtágrendszer I. számú horgásztanyánál. A rövid pihenő után nemsokára megérkezünk a következő táborhelyünkre Gyomaendrődre, a Gyomai Ifjúsági Táborba. A kempingben a szervezők által biztosított alapszolgálatásokon kívül, foci és röplabda, kosárlabda várja a vándorokat. Itt egy éjszakát maradunk.

Az utolsó evezős napon Gyomaendrődtől Szarvasig haladunk a folyón. Ez a szakasz a Körösök egyik legszebb és legérintetlenebb, vadregényes része. Útközben megállunk pihenőre a Peresi-holtág befolyásánál létrehozott Körösvölgyi Természetvédelmi Bemutatóháznál, ahol a Körös vidék természeti értékeiből, valamint az egykori folyószabályozás munkálataiból készült tárlatot nézhetjük meg. A túra evezős részét Szarvason fejezzük be, ahol egy rövid pihenő után a Holt – Körös mentén bringával folytatjuk a kalandozást. A következő táborunk a holtág partján található hangulatos Szarvasi Ifjúsági Táborban lesz, ahol az utolsó két éjszakát töltjük. A sportolási lehetőségeken túl a tábor saját stéggel is rendelkezik.

Az utolsó túranapunkon megpróbáljuk minden érdekességet bejárni a környéken: nagy sétát tehetünk a híres Arborétumban, ellátogathatunk a közvetlen szomszédságéban lévő interaktív Mini Magyarország Makettparkba, végigjárhatjuk az Anna-ligeti tanösvényt, majd bekukkanthatunk a Körösvölgyi Állatparkba, ahol a sárkányhajózás is kipróbálható. Este, vacsora után közösen rakunk tábortüzet és felidézhetjük az elmúlt hét történéseit.

Utazás: A kezdőhelyszínre és a záróhelyszínre vonattal.
Elhelyezés: 10 fős katonai sátrakban

Résztvevők: a Sylvester János Gimnázium tanulói
Ellátás: az érkezés napján vacsora, többi nap reggeli, ebéd, vacsora, az utolsó nap reggeli és ebéd.
Részvételi díj: 57.000 Ft / fő
Szükséges felszerelés: az évszaknak megfelelő ruházat, ezen kívül: napolaj, szúnyog-, ill. kullancsriasztó, nyári strandpapucs, vagy szandál, baseball sapka, kulacs, zseblámpa, 60 literes vízhatlan zsák vagy szemeteszsák, hálózsák.
Jelentkezés: Körözsi Barnabás tanár úrnál 10.000 Ft előleg befizetésével február 10-ig. A fennmaradó összeget május 15-ig kérjük befizetni.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!