Idén második alkalommal rendezte meg a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara Nagykőrösön az egyházi fenntartású középfokú oktatási intézményeknek szóló Kárpát-medencei zsoltáréneklési versenyt Nagykőrösön 2023. december 6-án. A versenyt az Egyetem és a Károli Junior Akadémia támogatta.A Pedagógiai Kar Hittanoktató- és Kántorképző Intézete célul tűzte ki a magyar egyházzenei értékek széleskörű képviseletét és megőrzését.
A verseny első fordulóira a helyi iskolákban került sor, majd a különböző kategóriákban egy-egy továbbjutó indulhatott a nagykőrösi döntőben.
Idén a döntőbe tíz középiskolából vártunk együtteseket, de a sok megbetegedés miatt végül csak hét középiskola diákjai mutatták be énektudásukat – nagy örömünkre szolgált, hogy Székelyudvarhelyről is érkeztek versenyzők.
A napot a Prof. Dr. Pap Ferenc dékán úr vezette istentisztelet nyitotta, majd ezután következett a verseny.
A zsűri döntése alapján, melynek elnöke Dr. Szabó Balázs zenetörténész, zenekritikus volt, az alábbi eredmények születtek:Szóló énekes kategóriában

  1. helyezett: Jakabfi Anna, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, Székelyudvarhely (felkészítő tanár: Szakács Annamária)
  2. helyezett: Karel Ágnes, Sylvester János Református Gimnázium és Technikum, Budapest (felkészítő tanár: Kocsis Imre Antal)
  3. helyezett: Szuromi Miklós, Kecskeméti Református Gimnázium
    (felkészítő tanár: Jámbor Zsolt)

Különdíjra érdemesnek találta a zsűri Prikler Dorka Abigél éneklését, Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, Hódmezővásárhely (felkészítő tanár: Csorba Emese), valamint Kaszás Lilla Kata produkcióját, Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola, Tatabánya (felkészítő tanár: Farkas Patrik).

Az eredményhirdetésre az első adventi gyertyagyújtás után került sor, és a nyertesek egy különleges – kifejezetten erre a versenyre készült – trófeát kaptak

Szívből gratulálunk valamennyi versenyzőnek! Minden kiemelkedő teljesítmény és tehetség mögött áll egy lelkiismeretes felkészítő tanár, akiknek munkáját ezúton is szeretnénk megköszönni.

 

Forrás: Átvett beszámoló részlet a https://pk.kre.hu/ oldaláról.