Cserekapcsolat
Velencében hallgatjuk az idegenvezetőt

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
Prezentációk a záróesten

Cserekapcsolat

Prezentacio a Sylvesterben

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
Padovában is megemlékeznek az 56-osokrol

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
Nagyon vártak minket

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
Ha nincs híd akkor gondolázunk

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
Étkeztetődünk

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
A Dolomitokban

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
Műhelymunka

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
Műhelymunka

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
Műhelymunka

Cserekapcsolat

Cserekapcsolat
Műhelymunka

Cserekapcsolat

Mit bohóckodik két magyar egy tanteremben idegen nyelven?

Sokszor érezzük a nyelvoktatásban, mennyire mesterkélt a tanulási-tanítási helyzet. Leginkább ezért indítottuk be iskolánkban 2012-ben az olaszországi E. Curiel Gimnáziummal való cserekapcsolatot: hogy diákjaink végre megtapasztalhassák, idegen nyelven beszélni jó érzés. Van értelme és haszna!

Most akkor kell tudni olaszul?

NEM! A cserekapcsolat nyelve az ANGOL, így minden diákunknak lehetősége van csatlakozni a programhoz, akár többször is. A nyelvgyakorlás leghatékonyabb módja, ha az embert bedobják a mély vízbe, csak itt fulladás helyett fejlődés az eredmény. Persze, ha valaki olaszul is tanul, természetesen plusz profitra tehet szert nyelvi szempontból.

Nyelvgyakorlás? Remek. De mit nyújt még a program?

Valóban, a nyelvgyakorlás csak az egyik hozadék. Rendkívül fontos a csapatmunkán keresztül gyakorolt együttmunkálkodási képesség és a felelősségérzet fejlesztése, valamint az új emberi kapcsolatok kialakítása révén az empátia és az érzelmi odafordulás gyakorlása. A kulturális látókör valódi szélesítéséhez pedig a megfigyelési készséget szükséges fejleszteni, hogy a legkézenfekvőbb szempontok helyett (étel, ital, öltözködés, divat), értékelvű megfigyeléseket is tudjanak tenni diákjaink a csak részlegesen ismert kultúrával való találkozáskor.

A cserekapcsolat legfontosabb eleme (még a nyelvi fejlődésnél is fontosabb) a személyes kapcsolatok szövődése. A programban résztvevő magyar diákok egymással is szorosabb kötelékbe kerülnek, valamint megtanulhatják, hogyan kell kapcsolatot kialakítani egy más kultúrából származó, idegen emberrel és családjával.

Hogyan épül fel a program?

A diákok egy-egy hetet töltenek el a cserekapcsolat keretében Olaszországban és Magyarországon. Minden tanulónak van egy olasz párja, akinek a családjával lakik, illetve akit ő is vendégül lát Budapesten (vagy környékén). Egy-egy találkozó szombattól szombatig tart. A megérkezés utáni vasárnapot mindenki a fogadó család és a többi diák megismerésével tölti.

Hétfő, szerda és péntek délelőtt műhelymunkákon veszünk részt, ahol az előre megbeszélt témákon dolgozunk, amelynek a végterméke az olasz és magyar diákok által közösen összeállított prezentáció. A délutánokat Padova/Budapest kultúrában hihetetlenül gazdag városának megismerésével töltjük. A keddi és csütörtöki napokat kirándulásra szánjuk (pl. Velence, Ferrara, Verona, Dolomitok/Balatonfüred, Szentendre). Péntek este zárjuk a programot az elkészített prezentációk bemutatásával, illetve a szülők által készített vacsorán való lakmározással. Mindezek mellett sok szabadidejük is marad a tanulóknak, olykor napközben, délután 4-5 óra után pedig minden nap.

Hol és mikor lehet jelentkezni?

Lévén, hogy a cserekapcsolatnak két etapja van, az egyik ősszel, a másik tavasszal zajlik. A programra való jelentkezés tehát év vége felé történik, és a következő tanévre vonatkozik. Az angolt tanító szaktanárok és az osztályfőnökök véleménye igen meghatározó, hiszen egy angol nyelvű cserekapcsolatban alapvető egy bizonyos szintű nyelvtudás, illetve az is fontos, hogy az illető diák kulturált viselkedésű, empatikus és megbízható legyen. A diákokat a tanáraik keresik fel a cserekapcsolathoz való csatlakozás lehetőségével, de ha valaki úgy érzi, megfelel a követelményeknek, és mégsem kapott meghívást, természetesen jelentkezhet a szervező tanároknál.

Milyen költségekre kell számítani?

Amikor mi utazunk ki, akkor a biztosítás és a buszút költsége (ez nyilván évről évre változik) terhelődik a résztvevő diákok családjaira, de Padovában mindent – kirándulások, belépők, teljes ellátás – az olaszok állnak, tehát mindenki csak annyi pénzt hoz, amennyit el akar költeni. Amikor az olasz csoport vendégeskedik nálunk, akkor családonként 15.000 Ft hozzájárulást kérünk (a többit az iskola fizeti) a programok megszervezéséhez.

Jól szokták érezni magukat a résztvevő diákok?

Egyrészt javasoljuk a cserekapcsolatban már részt vett tanulók felkeresését és meginterjúvolását, másrészt nagyon pozitív visszajelzés számunkra, hogy több diákunk kétszer-háromszor is csatlakozott a programhoz. A hangulatot pedig idézzék a fényképek!

Kőszegi Júlia