A Film Forgó ötödik éve működik s igen szívmelengető élményekben részesít tanárt, diákot egyaránt. Klasszikus angol, francia, olasz és amerikai filmeket nézünk, nagy részben olyanokat, amelyek híres regényeken alapulnak, vagy képzőművészeti alkotások, híres művészek élete köré rendeződnek. Válogatunk olyanok közül is, amelyek alapértékek, örök konfliktusok, s azok reményt keltő megoldásait elemzik. Egy félévben 2-3 filmet nézünk csak meg, mert többször megállva elemezzük a látottakat: kor és stílus történeti jellemzőket gyűjtünk, társas viszonyokat, párbeszédeket veszünk górcső alá és azokat értelmezve a magunk élethelyzeteire is vonatkoztatjuk azt, amit a jó megoldásokból alkalmazni, tanulni lehet. Megható és felemelő pillanatokat tanúi lehetünk mind a filmbeli történetek, mind a köztünk folyó beszélgetések révén.

Filmelemző szempontjaink a következők:

1. A film, mint a legfiatalabb művészeti ág 2. A rendező, az operatőr, a zeneszerző, a dramaturg, a színészek 3. Szórakoztatás és nevelés: hogyan hat a film? 4. Miért nézünk filmet? Hogyan választunk filmet? Mitől jó/hiteles/rossz/hamis/ tanulságos egy film? 5. Egy vonzó szereplő jellemzése: a jellemzés eszközei: szavak, tettek, mozdulatok, motivációk 6. Egy taszító jellem ábrázolása 7. A képalkotás, a helyszín, a hangulat, a tárgyi berendezés 8. A fekete–fehér film 9. Műfajok, jellemzőik: tragikus, komikus filmek, történelmi, sci-fi etc. 10. Híres rendezők 11. Valóságos történelmi eseményekhez, személyekhez kötődő filmek történelmi, irodalmi háttere 12. Konfliktusok, feszültség források azonosítása, a megoldási kísérletek elemzése: mit tanulhatunk? 13. A szerelmes filmek 14. Híres detektívek: Sherlock Holmes, Miss Marple, Hercule Poirot 15. Régi és új feldolgozások 16. Könyv vagy film?

Egy kis válogatás az utóbbi évekből:

About Time – A királynő – A misszió – A suttogó – A szív dallamai – Anyegin – Az ifjú Viktória királynő – Begin Again – Billy Elliot – Bor, mámor, Provance – Büszkeség és balítélet – Cyrano De Bergerac – Családom és egyéb állatfajták – Csavard be, mint Beckham – Ébredések (Awakenings) – Egy fiúról – Életrevalók – Elizabeth I-II. – Emma – Esőember – Fényes Csillag – Holdfény Királyság – Idétlen időkig – Jane Eyre – Lazacfogás Jemenben – Leány gyöngyfülbevalóval – Lottózsonglőrök – Nanny McPhee – Rómeó és Júlia – Színes fátyol – Sztárom a párom – Titanic

Borsosné Kálmán Piroska Outi angol nyelv és latin szakos tanár