A koronavírus-világjárvány következtében még mindig fennálló bizonytalanságok miatt Magyarország kormánya úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja a Külföldi Nyelvtanulási Program indítását. Ennek megfelelően a Programra való pályázási folyamat 2022-ben nem kezdődik el, arra 2023-ban lesz lehetőség. 

 

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy az igényfelmérés során az összes jelentkezett diáknak biztosítani tudjuk az iskolai szervezésű Külföldi Nyelvtanulási Programban való részvételt.

 • A megadott csoportok és létszámok a diákok igényfelmérésének és iskolánk kísérőtanári kapacitásainak egyeztetésével alakultak ki.
 • A korábbi igényfelmérő kitöltése nem minősül jelentkezésnek, de az azt kitöltők előnyt élveznek a jelentkezésnél.
 • Aki nem iskolai szervezésben, hanem egyéni módon szeretne részt venni a programban, neki jelenleg nincs feladata.

A jelentkezés jelenlegi szakaszában az alábbi intézményi döntéseket hoztuk:

 • Az iskolai szervezésű programban csak az „Európai Unió által elfogadott” oltással – teljes körűen – beoltott diákok vehetnek részt. Ezt a döntést azért kellett meghoznunk, mert túl nagy kockázatnak tennénk ki az iskola összes csoportját, ha az oltottságot nem vennénk figyelembeNagy-Britannia és Írország esetén a kínai oltás is elfogadott.
 • Intézményünk úgy döntött, hogy csak Írországba szervez csoportos utakat, mivel Máltán kívül ez az egyetlen ország, ahova nem szükséges útlevelet csináltatni a jelentkezőknek.
 • Elfogadjuk jelen körben azon diákok jelentkezését is, akik a lehető leghamarabb vállalják, hogy a feltételeknek megfelelő oltásokat felveszik.
 • Akik szeretnének részt venni a pályázatban, de nem tervezik beoltatni magukat, javasoljuk, hogy a februárban nyíló pályázati oldalon egyéni módon vegyenek részt.
 • Mindegyik utazás nyelvi órákat és a nyelvi órákat kiegészítő kulturális és sporttevékenységeket is tartalmaz.
 • A most közölt információk változhatnak!

Teendők:

 1. Hiányzó oltások felvétele

Az oltásokról szóló igazolást a pályázat leadása előtt februárban fogjuk ellenőrizni.

 1. Ügyfélkapu regisztráció

Minden diáknak és szülőnek/gondviselőnek Ügyfélkapun keresztül kell majd digitális aláírással ellátnia a jelentkezését. Ez a pályázat kiírójának, a Tempus Közalapítványnak az elvárása. Kérjük a szülőket és diákokat, hogy amennyiben nem rendelkeznek Ügyfélkapuval, abban az esetben igényeljenek.

A következő lépések:

 • Nyelviskolai visszaigazolások beszerzése (az iskola feladata)
 • A szükséges oltások felvétele (a diák feladata)
 • A hivatalos pályázati felület megnyitása után a csoportok feltöltése a Tempus Közalapítvány rendszerébe (előreláthatólag februárban (iskola feladata lesz)
 • Szülői beleegyező nyilatkozatok digitális aláírása (Ügyfélkapu szükséges)
 • A pályázat beadása
 • Az utazás szervezése
 • A tanulók felkészítése, a szülők tájékoztatása
 • Utazás
 • Részvétel a kurzuson
 • Tanulói élménybeszámoló elkészítése
 • Pályázat zárása

KÜLFÖLDI NYELVTANULÁSI PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ

 1. KI JELENTKEZHET A PROGRAMRA?

Az ebben a tanévben 9. és 11. osztályos gimnáziumi tanulók, valamint a 9., 11. és 12. osztályos technikumi tanulók jogosultak alanyi jogon részt venni pályázat útján. Mindenkinek pályázatot kell majd benyújtania, de minden érvényesen beadott pályázatot támogatni fognak.

 1. MELY NYELVEK VÁLASZTHATÓK? MILYEN ORSZÁGOKBA LEHET UTAZNI?
angol Egyesült Királyság (Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország)
Írország
Málta
német Ausztria
Németország
 1. HOGYAN VÁLASSZAK NYELVET?

A tanuló nem köteles az elsőként tanult idegen nyelvet választani, tehát azt, amelyet általános iskolában kezdett el tanulni, azonban legalább a pályázat évében (a 9. vagy a 11. osztályban) már tanulnia kell tantervi keretek közt a választott nyelvet.

 1. Miért ajánlott részt venni a programban?

A program rendkívül hasznos lehetőséget fog jelenteni minden résztvevő diákunknak, hogy az utazás során megismerkedhessen a célország mindennapjaival, ahol anyanyelvi környezetben tudja majd gyakorolni az iskolában is tanult idegen nyelvet. A programra iskolánk kísérőtanárokat biztosít. A célországban minősített nyelviskolák fognak az egész napra szóló nyelvi, kulturális és sportprogramot biztosítani.

 1. MILYEN MÓDON LEHET RÉSZTVENNI A PROGRAMBAN?

A célországokban történő nyelvtanulás két formában valósulhat meg:

egyéni utazás csoportos utazás
·       a diák egyénileg meghatározhatja, hogy mikor és hova szeretne utazni;

·       több önállóság, talpraesettség;

·       motiváció esetén várhatóan több lehetőség a célnyelv gyakorlására, új barátságok kötésére;

·       reptéri transzfer: az országba érkezéstől fogva segítség a fogadó nyelviskolától

·       nem kell foglalkozni a nyelviskola kiválasztásával (iskolánk végzi) és az utazás megszervezésével (a Tankerület rendeli meg);

·       motiváció esetén számos lehetőség a célnyelv gyakorlására, új barátságok kötésére;

·       nem osztálykirándulás, hiszen a nyelviskolában szintfelmért csoportokban nemzetközi csoportokban folyik majd az oktatás;

·       az iskola kísérőtanárt biztosít

 

 1. MILYEN NYELVISKOLÁK VESZNEK RÉSZT A PROGRAMBAN?

Nyelviskolát kizárólag a Tempus Közalapítvány listájáról lehet majd választani. Ezek mindegyike megfelel az adott országban elfogadott, a nyelviskolák számára szabott minősítési követelményeknek.  
A nyelvtanfolyamok kéthetes időtartamban, minimum heti 20 nyelvórával valósulnak meg. A tanulók a nyelvórákon kívül egyéb kulturális, szabadidős programok keretében is lehetőséget kapnak a nyelvtanulásra, illetve a célnyelvi ország kultúrájának, szokásainak megismerésére. Az elszállásolás családoknál vagy kortársakkal együtt kollégiumban történik, ami újabb lehetőséget teremt a nyelv elsajátítására. A nyelviskolák az újrakezdőtől a felsőfokú szintig ajánlanak tanfolyamokat. A szintfelmérést a fogadó nyelviskola végzi, tehát az a cél, hogy mindenki a megfelelő nyelvi szinten, lehetőség szerint sokszínű, soknemzetiségű csoportban tanulja az idegen nyelvet.

 1. FINANSZÍROZÁSI TUDNIVALÓK

A Külföldi Nyelvtanulási Program a célországokban való nyelvtanulásra teljes körű támogatást nyújt, tehát fedezi a külföldi nyelvtanfolyam díját, a kiutazás költségeit, a külföldi szállást és ellátást, a célországon belüli, a nyelvtanfolyamon való részvételhez szükséges utazási költségeket, így várhatóan zsebpénzt is biztosít a pályázat. A tanulók a támogatást még a tervezett kiutazás előtt megkapják, így önerő, előfinanszírozás nem szükséges. Iskolai szervezés esetén a nyelviskolai jelentkezést az iskola intézi és a tankerület szervezi meg az utazást.

 1. Hogyan befolyásolja a Brexit az utazást?

Nagy-Britanniába csak érvényes útlevéllel lehetséges beutazni.

 1. Hogyan befolyásolja a koronavírus az utazást?

Oltások: a jelenlegi beutazási feltételekből kell kiindulnunk, a következő hónapokban (a pályázat beadási szakaszában) ezzel kapcsolatban nem számítunk enyhítésre. Az országonkénti szabályokat itt találja:  https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

 1. Mit vegyek figyelembe a család nyári programjának szervezésénél?

Várhatóan még télen megtudjuk, hogy pontosan milyen időpontban induló nyelviskolai csoportokra tudjuk a diákokat jelentkeztetni. Az utazás szervezése csak a pályázat megnyerését követően indulhat el, tehát leghamarabb tavasszal. Amennyiben valaki visszamondja az iskolai szervezésű csoportban való részvételét, az egész csoport utazását fogja veszélyeztetni, ezért kérjük, hogy minden jelentkező nagyon alaposan gondolja át, hogy rá fog-e érni 2022 nyarán 2 hét külföldi utazásra.

Információk az iskolai jelentkezéssel kapcsolatban:

 • A jelentkezés előkészítéséhez minden kért információra szükségünk van!
 • Törekedni fogunk arra, hogy minden jelentkezőnek biztosíthassuk az iskolai szervezést, de…
  • az igényfelmérés során jelentkezők előnyt fognak élvezni a csoportok kialakításánál a csak utólag jelentkezőkkel szemben, hiszen a jelenlegi körben nem jelentkezőkkel nem tudunk kalkulálni.
  • kísérőtanári erőforrásaink végesek, a pontos pályázati kiírás függvénye, hogy mennyi csoportot lesz kapacitásunk indítani
  • az iskola és a fenntartó is eldöntheti, hogy végül pontosan kiknek vállalja a szervezést.
 • Mi azon leszünk, hogy mindenki az igényeinek megfelelő helyre tudjon eljutni, azonban tekintettel az országosan 140.000 jogosult diákra, a legnagyobb rugalmasságot kell kérnünk a tanulóinktól, legyen szó országról, városról, nyelviskoláról vagy időpontról. Időpont tekintetében főként július-augusztusra lehet számítani.

Az igényfelmérés során többek között az alábbi kérdésekre kell válaszolni:

 • tanuló személyes adatai
 • gondviselő adatai
 • tanult idegen nyelv(ek)
 • oltottság

Hogyan tartja az iskola a kapcsolatot a szülőkkel és a diákokkal?

 • Az iskola honlapjának nyitóoldalán elhelyezett Külföldi Nyelvtanulási Program cikkben mindig a legfrissebb információkat fogjuk elhelyezni: sylvester.hu

Kérdésem van. Kitől kaphatok bővebb információt?

 • A program hivatalos weboldalán naprakész információkat olvashatnak http://www.knyp.hu
 • Iskolai koordinátor:
  Jekliné Pintér Zsuzsanna pinter021@gmail.com
  Körözsi Barnabás korozsi.barnabas@gmail.com

Igényfelmérő lap letöltése: KNYP_tájékoztató2021_22