A szövés kézműves technikájával ismerkedünk a Szövés forgón. Az ősember is ismerte, minden kultúra alkalmazta. Akár növényi szálakkal, akár állati gyapjúval dolgoztak, ásványi vagy festőnövényekkel megfestve nagyon hasonló szövőkereteken, a függőlegesen kifeszített láncfonalakat vízszintesen vetülék szálakkal keresztezve.

Az ősi kultúrák (indiánok, arabok…) munkái után a magyar népművészet szövéskultúrája mellett a modern kor textilművészeinek alkotásaiból is merítünk saját szövedékünk elkészítésekor.

Kopócsy Judit, kárpitszövő képzőművész vagyok.  A FORGÓN a szövés, hurkolás alapvető technikáját egyszerű, házilag elkészíthető szövőkereten tanítom. Először: „mese” a textilkészítés múltjáról, jelenéről. „Felvetést” készítünk. Elég hosszadalmas munka. „Gépesítjük” madzagnyüstökkel, hogy meggyorsítsuk a szövést. Sok előkészület után – először közös kereten megpróbáljuk az alapszövés technikáját: a „vászonszövést” és a hurkolást. Megmutatom, hogy mit kell megszokjon a kéz, miközben szövünk már. Az első laza, egyenletes szövés. Azután a legegyszerűbb minta: a háromszög (egy színnel), körülötte egy másik színnel „kitöltjük”. Közben a szövéshez szükséges fonalakat kiválogatjuk, mindenkinek a kosarába és megmutatom a baba készítését (ami a vetélőt helyettesíti). Már szövünk két színnel.

Kopócsy Judit kárpitszövő képzőművész